top of page
  • Skribentens bildKim Broom Tek

11 högavkastande jordgubbssorter du bör plantera!


Alla som odlar jordgubbar vill ha så mycket av den söta frukten som de kan få! Vi vill inte slösa vår tid, pengar eller trädgårdsutrymme på växter som bara producerar ett litet antal bär. Vilka sorter ger mest jordgubbar?


  • Honeoye

  • Ozark Beauty

  • AC Wendy

  • Alpine Alexandria

  • Alpine Yellow Wonder

  • Sweet Charlie

  • Earliglow

  • Sweet Kiss

  • Evie-2

  • Flavorfest

  • Seascape



Honeoye

Honeoye är en junibärande sort som är extremt härdig mot kyla och extremt produktiv. Den växer bäst i zoner 3-8 och är ett särskilt bra val för jordgubbsodlare i Scandinavien eftersom smaken av bären förstärks genom att mogna under måttliga förhållanden.


Frukten är stor och mycket smakrik men kommer inte att dyka upp förrän den andra tillväxtsäsongen. Efter det kommer din Honeoye jordgubbsplanta att producera konsekvent under de kommande 4-5 åren.





Ozark Beauty

Ozark Beauty är en ständigt bärande sort som är en verkligt kraftfull producent . Den växer extremt bra i zon 4-8 men kan odlas framgångsrikt i zon 3-9 med lite extra omsorg.

Den initiala skörden varje säsong består av mycket stora, oregelbundna, söta bär med mer enhetliga bär i följande skördar under hela säsongen. Många trädgårdsmästare anser att Ozark Beauty är den överlag bästa av alla ständigt bärande jordgubbssorter.




AC Wendy

AC Wendy är en tidig juni-bärande sort som ger mycket hög avkastning av högkvalitativ frukt. Som de flesta junibärande sorter, förvänta dig frukt under det andra året. Var redo att erbjuda skydd mot oväntad frost under deras tidiga blomningsperiod.

Den växer bäst i zon 3-8 och är måttligt resistent mot mjöldagg. Den producerar också många löpare så att du kan starta fler och fler växter varje säsong.




Alpine Alexandria

Alpine Alexandria vilda jordgubbssort redo att skördas.

Alpine Alexandria är en ständigt bärande sort av vilda jordgubbar som producerar massor av små bär. Denna jordgubbsplanta producerar inga löpare och är en utmärkt marktäckare. Ju mer utrymme du ger dessa växter, desto mer rikligt kommer de att producera frukt.


Alpine Alexandria bär mycket små bär - mindre än en halv 2 cm - men varje frukt är fylld med smak. Alpina jordgubbssorter ger den sötaste frukten av alla. De kommer att producera hela sommaren i zonerna 5-9.





Alpine Yellow Wonder

Alpine Yellow Wonder är en annan ständigt bärande sort av vilda jordgubbar. Dessa växter producerar små, blekgula bär lockar inte lika många fåglar som deras röda motsvarigheter.


Alpina jordgubbssorter producerar frukt under det första året av plantering. De kommer att producera bra i halvskugga och gör sig inte lika bra i varma områden i trädgården. Dessa små bär växer bra i behållare, stenträdgårdar, fulla sängar och rabattkanter.




Sweet Charlie

Sweet Charlie är en tidig säsongs junibärande sort utvecklad i Florida. Den växer bäst i zon 3-8.

Den rikliga frukten är supersöt och fastköttad. Stora bär som produceras mot början av säsongen men under vissa ideal år producerar den en andra skörd med mycket stor frukt i slutet av växtsäsongen.




Earliglow

Earliglow är den tidigaste av tidigsäsong juni-bärande sorter. Den växer bäst i zonerna 4-8 och ger en mängd löpare efter fruktsättning. Earliglow bär är stora, saftiga, ljusröda och smakrika.


Sorten Earliglow är ovanligt lätt att odla. Det kommer att vara mycket glad i rader, en upphöjd bädd eller en container. Den är resistent mot många olika sjukdomar.





Sweet Kiss

Sweet Kiss jordgubbar är en ständigt bärande sort som passar bäst för zon 4-8. Den växer bra i marken eller i behållare.

För den högsta avkastningen, nyp bort den första blomningen under det första tillväxtåret och skörda bär senare under säsongen. Plocka frukten regelbundet när den mognar för att uppmuntra till fortsatt kraftig fruktsättning under hela säsongen.

Smaken av Sweet Kiss-bär är supersöt och fyllig och har vunnit många blinda smaktester. Den stora frukten är vackert fast, kilformad och mörkröd.




Evie-2

Evie-2 erbjuder en av de högsta skördarna av alla dagsneutrala sorter. Den lämpar sig bäst för zon 4-8 och är mindre känslig för varmare sommartemperaturer som påverkar dagsneutrala sorter.

Evie-2 kommer att producera stor, fast, söt, röd frukt under sitt första tillväxtår. Denna sort är resistent mot många bladsjukdomar och trivs i full sol.





Flavorfest

Flavorfest är en mellansäsongsbärande sort som växer bra i zonerna 4-7.

Flavorfest-jordgubbsväxten är resistent mot röd stele och de flesta stam- och bladsjukdomar. Den har lägre mottaglighet för Botrytis-fruktröta än andra mellansäsongsorter, så du kan räkna med att skörda mer av de rikliga produkterna.


Smaken på Flavorfest-jordgubben rapporteras vara nästan lika bra som Earliglow med frukt 4 gånger så stor. Bären är ljusröda, fylliga och extremt attraktiva.




Seascape

Är en dagsneutral sort som växer bäst i zon 4-9. Den producerar rikligt när som helst när temperaturen ligger mellan 35-85 grader. Förutom sin höga produktionshastighet är Seascape också värmetolerant och sjukdomsresistent.


De stora, koniska bären av Seascape-sorten kan väga upp till 50g vardera och är ljusröda. Smaken är fruktig och utsökt. Denna sort växer särskilt bra i östra USA och är vintergrön i frostfria zoner.




Slutsats

Jordgubbsplantor kan producera upp till 1,5 kilo frukt per planta varje säsong beroende på sorten. Välj en sort som har den förmågan och som växer bra i din zon. Glad jordgubbsodling!


0 visningar0 kommentarer

Comments


bottom of page