top of page
  • Skribentens bildKim Broom Tek

Effekter av växttillväxtregulatorer i jordgubbsplantor: En översyn

Uppdaterat: 1 juni 2023



Abstrakt Jordgubbe ( Fragaria × ananassa ), familjen Rosaceae , är en liten frukt som har stor betydelse. Det utlöses av ett antal fysiologiska, genetiska och biokemiska processer. Fytohormoner eller växttillväxtregulatorer är organiska ämnen som produceras naturligt i många växter och ansvarar för att kontrollera tillväxten och andra fysiologiska funktioner. Därför växttillväxtregulatorer som Gibberellin , NAA (auxin) och triacontanol och klormequatär väsentliga faktorer som orsakar jordgubbsmognad, mognadsindex och bestämmer kvaliteten på frukter. Dessutom stimulerar Gibberellin celldelning och bryter dvala medan NAA (auxin) stimulerar rottillväxt. På liknande sätt spelar triacontanol en speciell roll i växternas tillväxt och utveckling. Dessutom är klormequat effektivt för att kontrollera växtens höjd. Huvudsyftet med denna översikt är att studera effekten av olika växttillväxtregulatorer som har en stor potentiell effekt på tillväxt, utveckling och fruktavkastning.


1 . Introduktion Jordgubben är mjuk, läcker, näringsrik, smakrik och lättförgänglig frukt som odlas i tempererade klimatförhållanden där plantan beter sig som en liten flerårig ört och även odlas i ett subtropiskt klimat vars växt beter sig som en ettårig som tillhör familjen Rosaceae ( Salentijn et al., 2003 ; Srivastav et al., 2018 ; Cv et al., 2016) . Den odlade jordgubben ( Fragaria × ananassa Duch .) är en monoecious oktaploid hybrid av två till stor del tvåbo , oktaploida arter, Fragaria chiloensis Duch. ochFragaria virginiana Duch ( Cv et al., 2016 ). Jordgubbe är en icke-klimakterisk frukt och kännetecknas av en hög uppmjukningshastighet, kort livslängd efter skörd och snabbt förfall ( Bustamante et al., 2009) . Jordgubbe ( Fragaria ∗ ananassa ) är en kortdagsväxt som har antioxidant , antiinflammatorisk, anti-neurodegenerativ och anti-cancerkomponent som kallas ellaginsyra , innehåller fenoler och flavonoider och även rik på vitaminer, mineraler som kalium, fosfor, kalcium och järn ( Roussos et al., 2009) . Det förökas genom löparna och är röd till färgen på grund av närvaron av antocyanin, pelarogonidin, 3-monoglukosid och spår av cyanid ( Srivastav et al., 2018) . Konsumtion av jordgubbar leder till hälsofördelar mot cancer, åldrande, inflammation och neurologiska sjukdomar ( Cv et al., 2016) . Camarosa, Laguna, Seascape Chandler, Sweet Charlie, Fern , Douglas, Redgauntlet, Talisman, Cambridge Favourite, Domanil, Fanil, Gorella, Goupil, Senga gigana, Senga precosana, Surprise des Hailes är olika sorter av jordgubbar ( Sharma och Singh, 2009 ; Paroussi et al., 2002 ; (Tehranifar och Battey, 1997) Terms, 2017 ). Jordgubben är rik på vitamin A (60 IE/100 g ätbar del),vitamin C (30–120 mg/100 g ätbar del), fibrer, pektin (0,55 %) och har ett lågt kaloriinnehåll av kolhydrater och innehåller mycket karotenoider , flavonoider, fenoler och glutation ( Sharma och Negi, 2019 ; Nautyal och Shukla, 2015 ). Jordgubbar är utsökt, näringsrikt, röd frukt och dess smak beror på tre föreningar, dvs socker (0,5%), syra (0,90–1,85%) och aromatiska föreningar ( Bj et al., 2020 ). Jordgubbens ätbara delar är kärl, bladskaft , achenes eller riktig frukt och frö. Den har korta stjälkar som kallas krona som producerar löv längs stamaxeln och blommor (Srivastav et al., 2018 )

Olika växttillväxtregulatorer har olika funktioner på jordgubbar. Olika PGR som Auxin, gibberellin och cytokinin används i jordgubbar för att öka fruktstorleken, förbättra fruktsättningen, tillväxten och skörden. Bland dem används auxin för förstoring av kärl, tillväxt av fruktstorlek och fördröjning av fruktmognad , gibberellin hämmar fruktmognaden, abscisinsyra utvecklar en färg på frukt och kväveoxid omfattning efter skörd av mogen frukt ( Roussos et al., 2009 ; Marcos et al., 2009). Auxiner kallas också som nyckelfytohormoner, applicerade för att kontrollera tillväxten och mogna frukten vilket är förknippat med ökning av pektin och minskning av hemicellulosahalt ( Bustamante et al., 2009) .

1.1 . Påverkan av gibberellin på jordgubbar Växthöjder, antal löpare, antal blommor, fruktsättningsprocent, antal frukter, fruktstorlek, fruktvikt och fruktkvalitet påverkas alla av gibberellinsyra (Kumra et al., 2018) Gibberellinsyra ( GA 3 ) -behandling främjas blomning i icke kylda jordgubbsplantor, förkortade odlingssäsongen och ökade vegetativ tillväxt och fruktantal ( Paroussi et al., 2002) . Det fungerar som en fruktmognadshämmare ( Marcos et al., 2009) . Det ökar den vegetativa utvecklingen, ökar löparbildningen, förlänger huvudstammens internod , initierar blomutveckling, främjar stolonbildning, bladskaftslängd och bladarea, förstör rosettvana och bromsar blomningens initiering ( Sharma och Singh, 2009 ; Guttridge och Thompson, 1964 ; Tafazoli & Vince-prue, 2015) . Effekterna av en lång fotoperiod eller kylning orsakas också av GA 3 ( Guttridge, 1970 ) .


Gibberelliner är välkända för att fungera som ett långdagshormon i kortdagsväxter. Gibberellinbehandling ökar vegetativ tillväxt men begränsar blomutvecklingen ( Kender et al., 1971) . GA 3-oxidasenzymet förhindrar löpar- och krongrenutveckling, vilket ökar bärproduktionen (Hytonen, Elomaa, Moritz och Junttila, 2009). Genom att hydrolysera protein och frigöratryptofan , GA främjar pollengroning , pollenrörsexpansion och auxinbiosyntes . GA 3förstärker difenoler samtidigt som det hämmar IAA- oxidasaktivitet , vilket resulterar i en hög auxinnivå. I frånvaro av gödningsmedel resulterade användningen av GA i fruktsättning (Kumar, Saravanan, Bakshi, & Sharma, 2013).1.2 . Inverkan av auxin (NAA) och tricontanol på tillväxtutbyte och kvalitet

NAA är ett syntetiskt auxin som är vanligast i produktionen av jordgubbar av hög kvalitet när det gäller totala sockerarter, askorbinsyrahalt och titrerbar surhetsprocent ( Bhople et al., 2020) . NAA är en syntetisk version av auxin som hjälper till med cellförlängning , delning, kärlvävnadsdifferentiering , rotinitiering, apikal dominans , bladåldrande , blad- och fruktabsciscens , fruktsättningsförhållande, förhindrande av fruktfall och främjande av könsförhållandet mellan blommor ( Mehraj et al. ., 2015 ).


Naftalenättiksyra är en av auxins viktigaste medlemmar, och tidig applicering av naftalenacetamid i tidiga stadier inducerar celldelning i kambiumceller , vilket resulterar i produktion av xylemvävnad i nedre internoder, vilket ger mekaniskt stöd till växter samtidigt som det förhindrar logi ( Thakur et al., 2017) . Det har rapporterats att ett medium som innehåller en låg koncentration av NAA 0,1 mg/l och en relativt hög koncentration av BA 1,0 mg/l är bäst för skottgenerering, och att ett medium som innehåller en hög koncentration av cytokinin och en låg koncentration av auxin (ett medium med ett förhållande mellan cytokinin och auxin större än 1) är bäst för induktion av skottknoppar. ( Lal et al., 2003 ).

Auxiner som IBA (Indol-3-smörsyra) och NAA (Naftylättiksyra) används för att främja snabb och riklig rotning av sticklingar från en mängd olika träd, vinrankor, buskar, ettåriga och fleråriga prydnadsväxter (Rademacher, 2015 ) . Effekten av NAA på växttillväxt är i hög grad beroende av tidpunkten och koncentrationen av inträde, samt främjar cellulosaproduktion och begränsar fruktfall ( Suman et al., 2017) . GA-behandling kunde endast bibehålla tillväxten av maskulerad blombehållare i 6 dagar, enligt Archbold och Dennis (1985) , medan tillväxten av frukt behandlad med syntetisk auxin Naftalenättiksyra (NAA) kunde fortsätta i upp till 30 dagar, om än i en långsammare takt än pollinerade blommor ( Roberts och Hooley, 1988).


Tillämpningen av NAA på jordgubbsfrukter förbättrar fruktstorleken, fördröjer mognaden och ökar antocyaninackumuleringen, samt fördröjer blomningstiden och förbättrar fruktens produktion och kvalitet ( Csrl, 2016 ). Som nämnts ökar användningen av GA 3 och naftalenättiksyra enbart eller i kombination växthöjd, antal kronor, löpare och bladarea. Växter som behandlats med NAA i en koncentration av 19,97 mg/l producerade bär med den högsta totala mängden lösliga fasta ämnen, totalt sockerarter och titrerbar surhet ( Kumar och Tripathi, 2009).


Eftersom blad under utveckling är en av de primära platserna för auxinbiosyntes, kan de förlängande bladskaftsvävnaderna direkt ta emot tillräckliga mängder auxin från unga blad, vilket resulterar i ökad bladskaftslängd på grund av snabb celldelning och cellförstoring, NAA vid 19,97 mg/l och 49,94 mg/l producerade betydligt längre bladskaft än kontrollen ( Manandhar och Shrestha, 2008) . Det rapporterades att användningen av NAA förbättrade produktionen av bär med större bredd och längd, såväl som vikt ( Wang et al., 2015) . Den vilande knoppen har mycket auxinaktivitet, medan den icke-vilande knoppen har mycket cytokininaktivitet, enligt forskare. Halshuggningoch farmakologiska studier på vilande knoppar visade också att minskning av auxinnivåer och administrering av exogena cytokininer ökar återväxten av jordgubbsvegetativa skott ( Li et al., 2021) . Auxin spelar en viktig funktion i frukttillväxt och mognad genom att transkriptionellt aktivera Aux/IAA-gener ( Liu et al., 2011) . Skalets hårdhet och hårdhet hos det underliggande köttet definierar fastheten hos jordgubbsfrukter, och denna hårdhet är kopplad till bildningen av hård värktillväxt, vilket resulterar i den härdigaste frukten i NAA-behandlade växter (Rathod et al., 2021 ) .


Tricontanol (TRIA) är en naturlig växttillväxtregulator som finns i epikutikulära vaxer som används för att öka fruktproduktionen. TRIA är en mättadprimär alkohol som finns i epikutikulära vaxer av en mängd olika växtarter , inklusive Croton californicus, Copernica cerifera och Jatropha curcas . Den upptäcktes först iAlfalfa hö(Islam och Mohammad, 2020). Tricontanol är ett vitt spritt mättat primärt alkoholiskt växthormon som upptäckts av Chibnallet al. (1933) och har visats modulera en mängd olika fysiologiska ochbiokemiskaaktiviteter i växter (Zaid et al., 2020). TRIA-medierade förbättringar i tillväxtutbyte, fotosyntes ,proteinsyntes , vatten och näringsupptag ,kvävefixering , enzymaktiviteter , fria aminosyror , reducerande sockerarter och innehåll av lösligt protein har rapporterats av ett antal forskare (Suman et al., 2017).


TRIA påverkar blommängden och kvaliteten i Vigna radiata L.,Chrysanthemum morifoliumRamat.,Bougainvillea glabraChoisy. ochFragaria ananassaDuch., vilket kan vara kopplat till TRIA som ger ett element för knopparrangering, förbättring och blommor av bättre kvalitet, som avslöjat av (Islam och Mohammad, 2020). Fotosyntes har kopplats som en viktig växtreaktion till TRIA, större fotosyntes och högrefotosyntatansamling är kopplad till ökad växtutveckling och torrvikt ( Altintas, 2011 ; Emam et al., 2020 ; Naeem et al., 2012) . Växter behandlade med tricontanol ökade rotantalet vilket fick växten att absorbera mer näring från jorden och ökade produktionen per planta och på samma sätt hade den tricontanolbehandlade jordgubben det högsta antalet frukter, avkastning per hektar och B:C-kvot (KhunteDas et al., 2019a , KhunteDas et al., 2019b ). Tricontanol förbättrar också vitala växtfysiologiska processer som vatten- och mineralnäringsupptag, utbyte av eterisk olja, sekundära metaboliter , tidig bultning, kväveassimilering,prolinmetabolism och glycinbetain- ackumulering och skyddar därigenom växter från olika miljöpåfrestningar ( Zaid et al., 2020) .


TRIA kontrollerar aktiveringen av stressresilienskomponenter i odlade växter, vilket hjälper växterna att klara av blixtframkallade förändringar ( Islam och Mohammad, 2020; Zaid et al., 2020) . TRIA har i flera studier visat sig spela en viktig roll för att reglera ett brett spektrum av växtmorfologiska svar, inklusive att öka planthöjden, biomassan, bladantalet och bladarean per planta i de flesta skördar. Bladapplicering av TRIA upp till 1 ppm resulterade också i dubbelt så mycket färsk och torr vikt av skott och rotSolanum lycopersicon ( Roberts och Hooley, 1988) . Triacontanol , Activol (GA3, en växttillväxtregulator) och NAA ökade alla den vegetativa utvecklingen av jordgubbar jämfört med kontrollen.


Den största kronhöjden (7,2 cm) uppnåddes med 100 ppm Activol, även om 50 ppm triakontanolbehandlade växter hade det mest anmärkningsvärda bladantalet/växten (7,2) och bladregionen (49,4 m 2 ) (Zaid et al., 2020; Emam et al., 2020 ;Emam et al . al., 2020 ; Islam och Mohammad, 2020 ; Kumra och Reena, 2018 ; Zaid et al., 2020 ). Emam et al. (2020)rapporterades att besprutning av jordgubbar cv. med 400 ppm NAA resulterade i den största naturliga produktens bredd, vikt, volym, kausticitetsprocent (som citrusextrakt) och lägsta socker:frätande förhållande i Strawberry cv. Tioga. har ökad fruktkvalitet och växtväxtlighet, spridning, antal blad per planta, bladskaftslängd, bladregionsrekord, dagar till första blomning och dagar till fruktknoppars framsteg, fruktskörd per planta, bästa fruktskörd per hektar och dagar till första blomning och framsteg med fruktknoppar i Sweet Charlie med NAA-nivåer på 0, 10, 15, 20, 25, 30 och 35 ppm.


En behandling före skördmed NAA 25 ppm har en inverkan på strawberry cv. Chandlers högre L-askorbinsyrakoncentration (49,30 mg/100 g mäsk) efter kapacitet. Dessutom begränsar behandling av jordgubbar med surt frätande naftalen (NAA) åldrande och antocyaninsamling ( Ali et al., 2021 ; Altintas, 2011 ; Khunte et al., 2020) . Närhelst jordgubbar ( Fragaria x ananassa Duch .) cv. Sweet Charlie-växter behandlades med triacontanol 5 ppm, det största antalet naturliga produkter (23,31), avkastning per hektar (27,90 ton), längdmätning (1,50) och en ekonomisk fördelsandel (1:3,1) redovisades (Kumari ) et al., 2018 ). Även Pang och Chen (2020)hävdar att TA-behandling (50 M) främjar fruktförbättring genom att uppreglera faktorer som är förknippade med naturlig produktmognad och förbättring. Den bästa längdmätningsandelen av naturprodukt (1,58) stod för i forskning ledd av ( KhunteDas et al., 2019a, KhunteDas et al., 2019b) med behandlingen Fjäderfägödsel 2,50 ton + Triacontanol 100 ppm.


Dessutom fick en dusch från Moringa blad separat uppgraderad jordgubbsskörd, vilket rekommenderar att den mycket väl kan användas som ett bladstänk för att påskynda utvecklingen av ungdomliga växter ( Hind Musa Ibrahim Mohamed, 2021; Islam och Mohammad, 2020) . Salicylsyran frätande vid 2 mM och Tria vid 10mM-läkemedel visade störst framsteg vad gäller vegetativa egenskaper för jordgubbar, såväl som förbättrade botaniska och fruktgivande egenskaper ( Islam och Mohammad, 2020 ; Khunte et al., 2020 ; Zaid et al., 2020) . Vid 80 ppm uppgraderar GA 3 vegetativ utveckling, sprinterskapande ( Kumari et al., 2018 ; Suman et al., 2017b) . I motsats till olika mediciner har forskning som regisserats av Sachs och Iszak (2015) och Sood et al. (2022) fann att konsolidering av biogödsel och utvecklingskontroller (dvs PSB vid 6 kg/ha + GA 3vid 100 ppm) ökar normal växthöjd, spridning, antal blad och bladregion med kortast möjliga möjlighet att fostra den första grodden. Växter behandlade med PSB (6 kg/ha) + Triacontanol påverkade avsevärt de morfologiska egenskaperna hos jordgubbsfrukter (5 ppm).1.3 .


Påverkan av klormequat Växttillväxtregulatorer används i stor utsträckning i skördar av fruktgrödor för att främja vegetativ utveckling, blomning och fruktförbättring.


Växtutvecklingskontrollanter har visat sig indirekt påverka groning genom att minska den vegetativa händelseutvecklingen ( Islam och Mohammad, 2020 ; Kumra och Reena, 2018) . CCC (Chlormequat), den första växttillväxtregulatorn upptäcktes av professor Tolbert vid Michigan State University på 1950-talet som är en syntetisk PGR-antagonist till GA. CCC har i studier visat sig effektivt minska tillväxten av potatisstjälkar, blad och löpare och tjocknastammen av mungböna genom att kontrollera ventillväxt och logi. Dvärgväxter, förtjockade stjälkar, ökat korofyllinnehåll och välutvecklade rotsystem är resultat av CCC-applikation ( Liu et al., 2019) . Likaledes, såsom indikeras av Tiwari et al. (2017) och Zaid et al., 2020a , Zaid et al., 2020b , bladsprayer av (GA3 vid 200 ppm) 30, 60, 90 och 120 dagar efter flytt ansågs vara de bästa växtutvecklingskontrollerna (PGR) i när det gäller vegetativa utvecklingsgränser, medan (GA3 vid 150 ppm) ansågs vara bäst när det gäller fruktkvalitet för jordgubbsutveckling. Enligt Kumra och Reena (2018), jordgubbsplantor som behandlats med cycocel i september och dessutom oktober gav före och i viss mån mer framträdande skördar i treårsförberedelser. Dessutom, i motsats till obehandlad Fragaria ananassa, visade Fragaria ananassa att få två duschbehandlingar på 10 lM TRIA en signifikant effekt på plantans höjd och bladantal ( Ali et al., 2021 ; Altintas, 2011 ; Islam och Mohammad, 2020) . Enligt Deyton et al. (1991) , utvecklingen av kvävande syntetiska substanser såsom paclobutrazolhjälpa till att skapa jordgubbar på plast. Detta ämne är värdefullt för att begränsa utvecklingen av sprinters.


Det skapade mer frukt per planta, i alla händelser, i kontrast till plantor där sprinters hade eliminerats manuellt, och gav en ökning på 22 procent i avkastning. Altintas (2011) och Khunte et al. (2020) observerade att under långa dagar, det mest extrema antalet dagar det tog att producera den huvudsakliga blommande jordgubben efter omlokalisering med 1000 ppm cycocel. Strawberry cv. kronans höghet, antalet löv och bladregionen minskade helt. Dessutom hade GA 3 125 ppm behandlade jordgubbsplantor den mest extrema växtväxten (24,13 cm), medan behandling T10 (GA 3)75 ppm + CCC 500 ppm) behandlade jordgubbsplantor hade den mest förhöjda längdmätningsandelen frukter (2,10). Enligt efterverkningarna av testet riktat av Altintas (2011) har gynnsam för kalcium (Ca) en återhållande inverkan på stamtöjning utan negativa konsekvenser för absoluta och tidiga skördar och fruktkvalitet under ganska lång tid; Dessutom, med 100 och 300 mg l -1 som stödjer kalciumtillämpningar som ger en fördel jämfört med kontrollväxter, skulle de vara tillräckliga för att kontrollera stamförlängning .

Grödor som odlas med klormequatklorid har kortare internoder men tjockare, mörkare blad och den kemiska kontrollen av växttillväxt för att minska storleken genom användning av PGR är en vanlig praxis för att göra växten mer kompakt och kommersiellt acceptabel ( Kumra et al., 2018) . Högt NPK ökade både bladarean och justerad bladarea med CCC-behandlade växter som gynnade mer än PP333-behandlade växter ( McArthur och Eaton, 1988) . I Europa var spannmålsproduktionen klormequatklorid den första PGR som användes i stor skala som antiloging-medel. På liknande sätt ökar klormequatklorid som appliceras i höstvete i ett tidigt skede av jordfräsning antalet fertila jordfräsar , vilket också minskar stjälkens längd ( Rademacher, 2015)). Jordgubbars vegetativa tillväxt har visat sig underlättas av GA 3 och användningen av cycocel ökade jordgubbsavkastningen och kvaliteten. Användningen av cycocel vid 500 ppm ökade antalet blommor, frukt per planta och skörd följt av NAA vid 30 ppm ( Kumar et al., 2012 ).1.4 . Effekt av växttillväxtregulatorer på jordgubbens kvalitet

De fysiska och kemiska egenskaperna hos jordgubbsfrukten modifieras genom användning av tillväxtregulatorer. Användningen av växttillväxtregulatorer förbättrar kvaliteten på jordgubbsfrukter, enligt flera studier. Alla doser av GA 3 förbättrar jordgubbens vegetativa utveckling, men cycocel vid 500 ppm, följt av NAA vid 30 ppm, är bäst när det gäller jordgubbsproduktion och kvalitet ( Bakshi, 2018 ; Sood et al., 2022) . I jordgubbar är hudens hårdhet kopplad till produktionen av hårda värkar, och auxin är känt för att kontrollera denna process, vilket resulterar i den hårdaste frukten i NAA-behandlade växter. Användningen av NAA i jordgubbsväxter höjer TSS-nivån genom att öka koncentrationen av flyktiga föreningarsåväl som hydrolysen av stärkelsehaltiga föreningar ( Rathod et al., 2021 ; Saima et al., 2014 ; Thakur et al., 2017) . Likaså är jordgubbar också ganska mottagliga för salt, och det har noterats att kvaliteten på jordgubbsfrukter har minskat. Förhållandet mellan TSS och TA har en betydande inverkan på jordgubbssmaken . Detta förhållande tenderade att växa när 30 mg L -1 PP333 appliceras i både salthaltiga och icke-salthaltiga miljöer ( Jamalian et al., 2008) . ( Rathod et al., 2021) upptäckte att bladbesprutning av växttillväxtregulatorer inte påverkade fastheten och surheten hos jordgubbsfrukter. Växterna behandlade med 125 mg L−1 NAA, å andra sidan, genererar den hårdaste frukten. Med en bladspray på 125 mg L −1 NAA hade jordgubbsfrukter den högsta TSS och sockerhalten. På liknande sätt hävdade Nautiyal & Shukla (2015) att användningen av kvävefixerande bakterier och GA3 med en lägre kvävedosering kan ha en reglerande effekt på absorption och translokation av flera metaboliter, varav den viktigaste är kolhydrater, vilket påverkar kvaliteten av frukter. Dessutom ökade SA 3- och SA 4 -behandlingar vissa fruktkvalitetsparametrar som TSS, AA, fruktfärg och jordgubbsproduktion ( Babalar och Asghari, 2007 ; Karlidag et al., 2011). SA-terapi förbättrar den övergripande kvaliteten, och SA vid 2 mmol L −1 är den mest effektiva utan att orsaka några biverkningar, även om SA vid 4 mmol L −1 orsakar vissa fruktskador.2 .


Slutsats Växttillväxtregulatorer är verktygen för blomning , fruktsättning och mognad. Användningen av PGR ökar dag för dag främst i många jordbruksfruktgrödor . Därför används mängder av syntetiska kemikalier för reglering av tillväxt och utveckling avodlade växter. Dessutom kan dessa tillväxtregulatorer användas för hållbar och ekologiskt sund fruktproduktion. Dessutom främja mindre användning av kemiska gödningsmedel i stor utsträckning. Granskningen fokuserar på påverkan av PGR på tillväxt, avkastning och fruktkvalitet hos fruktgrödor.


Författarlänkar öppnar överlagringspanelenShambhu Katel a,Älskling Raj Mandal a,Sujata Kattel a,Shubh Pravat Singh Yadav a,Baibhav Sharma Lamshal Visa merLägg till MendeleyDela med sig

Detta är en automatiserad översättning till svenska https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S2405844022032479

© 2022 by the authors. Licensee MDPI, Basel, Switzerland. This article is an open access article distributed under the terms and conditions of the Creative Commons Attribution (CC BY) license (https://creativecommons.org/licenses/by/4.0/).

7 visningar0 kommentarer

Comments


bottom of page