top of page
  • Skribentens bildKim Broom Tek

Vad betyder PGR?

Uppdaterat: 1 juni 2023

Växttillväxt är en helt naturlig process, en som tillsynes är okontrollerbar. Vi vattnar, gödslar , komposterar och tittar på och kan bara hoppas att plantan växer efter våra behov, åtminstone på något sätt. Känner du inte till växthormonerna som styr plantan sk. PGR's är växttillväxten helt utom din kontroll! Men om du känner till processen & hormonerna samt vet vad de kontrollerar så kan du påverka tillväxt, både på höjd, bredd när den ska blomma och hur mycket frukt den ger mm.

Lär dig grunderna om växter: Fotosyntes och andning i växter, enkelt uttryckt PGR känt som "Plant Growth Regulators" är växthormoner som reglerar, dvs påskynda eller bromsa tillväxten och mognad av plantan.

Växterna producerar dessa hormoner själva endogent, men det görs i minimal koncentration. Dessa hormoner har samma grundläggande funktioner som mänskligt DNA - de bestämmer växternas tillväxt, tillväxtriktningen även kön. Samt växternas livscykel och till och med när det är dags att vissna och dö. Utan dessa hormoner skulle en växt inte kunna fungera.


Men PGR å andra sidan kan dessa kontrolleras av oss externt, varför de är kända som exogena växthormoner. De används i stor utsträckning i kommersiellt lant och jordbruks för att reglera grödans tillväxt och säkerställa en fruktbar jordbruksproduktion.


Dessa är oftast organiska men det finns syntetiserade tillväxthormoner också. Dessa måste användas försiktigt och i utvalda mängder eftersom för mycket skulle få frukten att mogna på fel sätt, tex. för snabbt på utsidan men förblir outvecklad 'rå' i mitten.

Det är precis därför som vissa av frukterna du äter ser så goda ut på utsidan men samtidigt är hemska på insidan!

Låt oss nu prata kort om några välkända växthormoner.

1) Auxiner : Produceras vid de terminala eller sista knopparna i växten, deras uppgift är att undertrycka lateral knopptillväxt. Detta säkerställer att en växt initialt blir hög innan den förgrenar sig till ett mer rundat utseende. Auxiner stimulerar också rottillväxt för att hålla växtbasen säker.


2) Cytokininer : Förmodligen ett namn som du minns att du hörde i skolan, cytokininer är viktiga för växthormoner. De arbetar tillsammans med Auxins och har en betydande inverkan på växtens tillväxt och utveckling. De hjälper också till i processen med celldelning.

Bildkälla: https://static1.squarespace.com


3) Abscisinsyra : "Stressavlastaren" och en växts bästa vän, abscisinsyra eller ABA är en av de viktigaste bland de olika PGR's som finns tillgängliga. Det fungerar som en hämmare närhelst växten känner eller kommer troligen att känna stress eller press. Till exempel hämmar det bladtillväxt under ogynnsamma förhållanden, stänger stomata när det är torka eller ont om vatten etc.


4) Gibberelliner : Utför motsatta funktioner till ABA, Gibberelliner eller GA, sätter igång tillväxt och utveckling i växten. De mobiliserar enzymer som kontrollerar celldelnings hastighet, som sker under växttillväxt. De har ett finger med i celldelning, blomning, ökning av storleken på löv och frukter, etc.



Bildkälla: http://www.riken.jp/

Bildkälla: http://image.slidesharecdn.com/

Att veta vad dessa hormoner gör och exakt hur de påverkar växten är avgörande när du försöker odla en egen trädgård. Även om det kan vara en naturlig process måste du ibland engagera dig och styra anläggningen i rätt riktning. Det är också väldigt kul att kunna bestämma och kontrollera sina krukväxter & plantor på det sättet man önskar, som att bestämma när blomning ska ske. Höjd och bredd, blomning, tillväxt och skörd!

5 visningar0 kommentarer

Comments


bottom of page